Hozzávalók:
- 3-4 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 kk só
- 1 kupica pálinka
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 50 dkg liszt
Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojássárgáját, vajat és jó alaposan kidagasztjuk. Robotgéppel könnyebb, mert sokáig kell dagasztani. Egészen addig, amíg sima lesz a tészta. Akkor kézzel még átgyúrjuk és meleg helyen letakarva kelni hagyjuk legalább fél órát. A tészta állaga ruganyos, puha.
Lisztezett deszkán kézzel kinyomkodjuk, sodrófával rásegítve kb ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kb 6 cm átmérőjű szaggatóval szaggatjuk. A fánkokat jól meglisztezett deszkán kelni hagyjuk még 30 percig.
Melegítsünk annyi olajat hogy ha beletesszük a fánkokat alul se érjenek le,tudjanak lebegni. Mielőtt beletesszük, a közepébe a két hüvelyk ujjunkkal mélyedést csinálunk. A lyukas felével lefelé a forró olajba tesszük és fedővel lezárjuk. Pár másodperc alatt barnára sül, gyorsan fordítsuk meg és a másik felét is süssük meg.
Még melegen hintsük meg porcukorral. Baracklekvárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése