Kinyílt második adventi ablakunk, melyben most egy igazán
finom levessel kedveskedünk Nektek. Próbáljátok ki, igazi ráhangolódás lehet az
ünnepekre!
Amint beköszönt a hidegebb idő a nyári hűsítő
ételek, italok ideje is lejár. Így van ez a gyümölcslevesekkel is. Általában
szentírás, hogy az hidegen jó. Ha azonban belecsempésszük kicsit a tél ízeit,
akkor már más a helyzet. Ha nem is forrón, de melegen egy hideg téli estén
isteni vacsora lehet.
Most egy almás-boros változatot mutatunk be, amely akár a
karácsonyi asztalon is megállná a helyét.
Hozzávalók:
- 4 nagy alma
- 4 ek. méz
- 1 kk. kardamon
- 1 tk. fahéj
- 2 dl fehérbor
- 1 l víz
- kb. 2 dl tejszín
- pár csepp citromlé
- 1 marék dió + 1 ek. méz
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.
Egy lábasba tesszük megszórjuk kardamommal, fahéjjal és rácsorgatjuk a mézet.
Közepes lángon pár percig jól átforgatjuk. Felöntjük fehérborral, pár
percet így is főzzük, majd jöhet hozzá a
víz. Az egészet forrástól számított kb. 20 percet még főzzük. Az almakockák
negyedét egy szűrővel kivesszük, félretesszük. A levest leturmixoljuk. Az
almakockákat visszadobjuk és hozzáadjuk a tejszínt, állagától függően, ízlés
szerint kb. 2 dl-t. Pár csepp citromlevet adunk hozzá, majd megkóstoljuk. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük még, ha nem érezzük elég édesnek (ez az almától függ). Pár percet még így főzzük.
A diót durvára vágjuk, egy serpenyőbe tesszük,
rácsorgatjuk a mézet és nagy lángon, gyorsan kevergetve megpirítjuk. A levesre
szórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése