2013. december 2., hétfő

Fehérboros almaleves


Kinyílt második adventi ablakunk, melyben most egy igazán finom levessel kedveskedünk Nektek. Próbáljátok ki, igazi ráhangolódás lehet az ünnepekre!
Amint beköszönt a hidegebb idő a nyári hűsítő ételek, italok ideje is lejár. Így van ez a gyümölcslevesekkel is. Általában szentírás, hogy az hidegen jó. Ha azonban belecsempésszük kicsit a tél ízeit, akkor már más a helyzet. Ha nem is forrón, de melegen egy hideg téli estén isteni vacsora lehet.
Most egy almás-boros változatot mutatunk be, amely akár a karácsonyi asztalon is megállná a helyét.



Hozzávalók:
  • 4 nagy alma
  • 4 ek. méz
  • 1 kk. kardamon
  • 1 tk. fahéj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l víz
  • kb. 2 dl tejszín
  • pár csepp citromlé
  • 1 marék dió + 1 ek. méz



Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük megszórjuk kardamommal, fahéjjal és rácsorgatjuk a mézet. Közepes lángon pár percig jól átforgatjuk. Felöntjük fehérborral, pár percet  így is főzzük, majd jöhet hozzá a víz. Az egészet forrástól számított kb. 20 percet még főzzük. Az almakockák negyedét egy szűrővel kivesszük, félretesszük. A levest leturmixoljuk. Az almakockákat visszadobjuk és hozzáadjuk a tejszínt, állagától függően, ízlés szerint kb. 2 dl-t. Pár csepp citromlevet adunk hozzá, majd megkóstoljuk. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük még, ha nem érezzük elég édesnek (ez az almától függ). Pár percet még így főzzük.

A diót durvára vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, rácsorgatjuk a mézet és nagy lángon, gyorsan kevergetve megpirítjuk. A levesre szórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések