Már régóta szerettünk volna a Segítsüti csapatához csatlakozni, hiszen gasztroblogger körökben az egyik legnemesebb kezdeményezésnek tartjuk. Múlt hónapban érkezett a felkérés, hogy szeretnék, ha a 27 bloggerhez csatlakoznánk. Természetesen nagy örömmel álltunk a feladat elé.
Miről is szól a Segítsüti?
A 27 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. Ez alkalommal a Gézengúz Alapítványnak fogunk segíteni, akik koraszülött és rendellenességgel született gyerekeket támogatnak.
Hogyan segítünk?
Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a www.segitsuti.hu weboldalon tesz közzé.
Hogyan segíthetsz?
Licitálj az oldalon a sütinkre 2012. április 2-án 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen vagy postai úton eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Gézengúz Alapítvány kapja meg.
A karamellkrémhez
A csokoládé krémhez
Lisztet a cukorral elkeverjük és az egészet összemorzsoljuk a hideg vajjal és 1 enyhén felvert egész tojással összeállítjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Az idő letelte után kivesszük és 2 folpack között kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. Az tésztát a kivajazott 26 cm-es formában nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Ezután kb 20 percre ismét hűtőbe tesszük, majd 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig vakon sütjük. (ráteszünk sütőpapírt és bele szárazbabot) Kivesszük a tésztát 1 tojássárgájával megkenjük és 1 percre újra visszatesszük a sütőbe.
A karamellkrémhez a közepes lángon a vízben feloldjuk a porcukrot és hozzáadjuk a vajat. Erősebb lángon sűrű kevergetés közben legalább 15-20 percig, a krémes állag és a szép karamell szín eléréséig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az enyhén sós tejszínt és még 2-3 percig főzzük. A kész karamellkrémet félretesszük hűlni.
A porcukrot a tojásokkal habosra keverjük. A csokit vízgőz felett a vajjal együtt felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd alaposan összekeverjük a cukros tojásos keverékkel.
A tésztára öntjük a karamellkrémet, elsimítjuk majd az egészet leöntjük a csokikrémmel és 180 fokra 20 percre visszatesszük a sütőbe. A kész tortát tálalás előtt lehűtjük.
Miről is szól a Segítsüti?
A 27 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. Ez alkalommal a Gézengúz Alapítványnak fogunk segíteni, akik koraszülött és rendellenességgel született gyerekeket támogatnak.
Hogyan segítünk?
Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a www.segitsuti.hu weboldalon tesz közzé.
Hogyan segíthetsz?
Licitálj az oldalon a sütinkre 2012. április 2-án 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen vagy postai úton eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Gézengúz Alapítvány kapja meg.
Karamellás-csokoládés pite áfonyával
Hozzávalók
Az édes omlós tésztához
- 200 g normál liszt
- 100 g vaj, kockákra vágva, plusz egy kicsi a forma kikenéséhez
- 1 evőkanál porcukor
- 1 enyhén felvert tojás
A karamellkrémhez
- 7,5 ml víz
- 225 g porcukor
- 100 g vaj, kockákra vágva
- 100 ml tejszín
- 1 teáskanál só
A csokoládé krémhez
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 250 g étcsokoládé
- 150 g vaj, felkockázva
Lisztet a cukorral elkeverjük és az egészet összemorzsoljuk a hideg vajjal és 1 enyhén felvert egész tojással összeállítjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Az idő letelte után kivesszük és 2 folpack között kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. Az tésztát a kivajazott 26 cm-es formában nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Ezután kb 20 percre ismét hűtőbe tesszük, majd 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig vakon sütjük. (ráteszünk sütőpapírt és bele szárazbabot) Kivesszük a tésztát 1 tojássárgájával megkenjük és 1 percre újra visszatesszük a sütőbe.
A karamellkrémhez a közepes lángon a vízben feloldjuk a porcukrot és hozzáadjuk a vajat. Erősebb lángon sűrű kevergetés közben legalább 15-20 percig, a krémes állag és a szép karamell szín eléréséig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az enyhén sós tejszínt és még 2-3 percig főzzük. A kész karamellkrémet félretesszük hűlni.
A porcukrot a tojásokkal habosra keverjük. A csokit vízgőz felett a vajjal együtt felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd alaposan összekeverjük a cukros tojásos keverékkel.
A tésztára öntjük a karamellkrémet, elsimítjuk majd az egészet leöntjük a csokikrémmel és 180 fokra 20 percre visszatesszük a sütőbe. A kész tortát tálalás előtt lehűtjük.