2012. október 30., kedd

Tökkenyér és más tök jó dolgok

A tökszezon közepén járunk, amit mi mindhárman nagyon szeretünk, ezért úgy gondoltuk összefogaljuk eddigi receptjeinket, kedvenc dekorötleteinket, egyszóval szentelünk neki egy bejegyzést. Bemutatunk egy új receptet is, a tökkenyeret, aminek édes és sós változata is ismert. Reméljük találtok kedvetekre való ötleteket, és kipróbáltok mást is a klasszikus sült tökön kívül, mert szerintünk ez egy igazán sokoldalú zöldség.




Hozzávalók:
  • 200 g fehér tönkölyliszt (136 g CH)
  • 20 g darált mandula
  • 1/2 tk. só
  • 100 g nyírfacukor (60 g CH)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4 kk. vaníliakivonat
  • 1/2 tk. szerecsendió
  • 1/2 tk. fahéj
  • 250 g sült sütőtökpüré (42,5 g CH)
  • 60 ml olaj
  • 3 tojás
  • 60 ml narancslé (vagy almalé)
  • 1 marék dió durvára darabolva
  • 1 marék szeletelt mandula
  • vaj a forma kikenéséhez

A legjobb, ha már előre megsütött tököt használunk, de ha még csak most hoztuk haza a boltból, akkor gyorsan vágjuk fel, tisztítsuk meg a magoktól, és dobjuk be a sütőbe...

Melegítsük a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze a nedves hozzávalókat, a sült tököt, az olajat, a tojást és a narancslét. Majd egy másik tálba jöhetnek a száraz hozzávalók a fűszerekkel. Ha ezzel megvagyunk, akkor keverjük alaposan össze őket, és tegyük végül hozzá a diót, és a mandulát.
Vegyünk elő egy kenyérsütő formát, vajazzuk ki, és öntsük bele a keveréket.
Tegyük a sütőbe, és süssük kb 40-50- percig.
Összesen: 15 szelet: 238,5 g CH, 1szelet: 15,9 g CH


Addig elkészült tökös ételeink recetjeit, amiket a képen is láthattok, megtalálhatjátok a következő linkeken:
Parmezános-tökös tartelette
Sütőtökös woktészta
Tökfánk töklekvárral
Indiai fűszeres sült sütőtök krémleves
Tökkrémes bonbon 
Tök tikka masala
Tök egyszerű

Rengeteg dolgot csinálhatunk belőle, ötletadónak néhány dolog: tökös rizottó, gnocchi, cheese cake, keksz, fagyi, rétes, tócsni, palacsinta, turmix... Nektek van jól bevált tökös receptetek?










Vendégvárás ősszel is igazán ünnepélyes lehet, ha a tök visszaköszön a terítésen, vagy az asztal körül. Találtunk pár ötletet ami feldobja a hangulatot, és nem is nagy munka megvalósítani.
Papírtök készítése itt, videóval itt. Papírfüggő készítése itt.

Halloween nem kifejezetten a mi ünnepünk, de a tökfaragásnak nálunk is nagy hagyománya van. Íme néhány ötlet arra, hogy milyen kreatívan ki lehet használni a különböző méretű és alakú tökfajtákat. Akinek nincs kedve farigcsálni az használhat gombokat, vagy egyszerűen telepakolhatja színes dísztökökkel a virágtartót.

Ez lett a mi tökfejünk. :) Köszönjük a segítséget Vivinek!
A másik képen egy este véget érő séta utáni jól megérdemelt forralt bor és sült tök a természet lágy ölén, vagyis padján. Ajánjuk mindenkinek kipróbálásra! :)

képek: Martha Stewart, Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések