2012. október 19., péntek

Indiai fűszeres sült sütőtök krémleves

Nemrég a piacon nem tudtam ellenállni egy kis cuki kerek töknek ami csodaszép narancssárga volt. Kiderült, hogy ő a hokkaido tök Japánból, és a termelő szerint nagyon finom édes és a héját is egész nyugodtan meg lehet enni. Gondoltam levest készítek belőle, de úgy, hogy előtte megsütöm. Eszméletlen finom lett, mintha a legédesebb gesztenyébe haraptam volna bele, úgyhogy erősen veszélybe került a leves sorsa... :) Legközelebb egyben felfalom az egészet, de mindenképp érdemes kipróbálni belőle a krémlevest is. Íme egy jó kis fűszeres-édes-krémes őszi melengető:



Hozzávalók:
  • 630 g Hokkaido tök (101 g CH)
  • olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 tk. tandoori masala fűszerkeverék
  • 1 tk.curry
  • fél tk. szerecsendió 
  • bors
  • chili 
  1. A tököt vágjuk fel, negyedeljük, és távolítsuk el a magjait. Ennek a fajtának a nagy előnye, hogy nem kell levenni a héját, sütés után az is fogyasztható! 180 fokos előmelegített tepsiben süssük 30-40 percig.
  2. Közben a hagymát vágjuk apró kockára, és egy kis olívaolajon dinszteljük meg. Dobjuk rá a tandoori fűszerkeveréket, és picit pirítsuk le, majd ha már érződik az illata, akkor adjuk hozzá a kihűlt és nagyjából összedarabolt tököt.
  3. Ezután öntsük fel annyi vízzel amennyi épp ellepi, majd erős lángon forraljuk fel. Ha már forr, akkor vegyük takarékra, és adjuk hozzá a curry-t. Főzzük 10-15 percig, pótoljuk a közben elpárolgott vizet, majd egy botmixerrel turmixoljuk össze a levesünket.
  4. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még vizet (tejszínt is lehet), és ha megvan a kívánt krémes állag, akkor fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, chilivel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések