2012. október 5., péntek

Focaccia

Nagyon szeretem az olasz konyhát, de nehéz is nem szeretni. A friss és változatos alapanyagok és az ételek területi sokszínűsége káprázatos. A péksütemények világában pedig el lehet veszni, és minden erőmmel azon vagyok hogy soha ki se találjak. :) Az első lépéseim a focaccia nevű kenyérlepény felé vezettek, ami szerencsére nem tántorított el az úttól mert nagyon finomra sikeredett. El kell árulnom, hogy nagy lendületet adott az elkészítéséhez, a TV Paprikán futó Lorraine Pascale sorozat, ami kitűnő recepteket tartalmaz. Teljesen extázisba estem az epizódok láttán, és sikerült fel is vennem őket, amiket úgy őrzök mint a hímes tojást. :) Az egész olyan könnyed, és lendületes, hogy az ember azt is elhiszi, hogy még macaront is tud sütni elsőre! Íme Lorraine receptje:



Hozzávalók:
  • 500 g fehér tönkölyliszt (325 g CH)
  • 2 tk. só
  • 7 g szárított élesztő
  • 8 ml olívaolaj
  • 150 ml meleg víz
  • 1 nagy ág rozmaring ( kb. 3 cm-es darabokra vágva)
  • fekete olajbogyó
  • nagy szemű só 

  1. Dolgozzuk össze tésztává a lisztet, a sóval az élesztővel, az olívaolajjal és a meleg vízzel. Jó kis ruganyos tésztát kell kapnunk. Nyújtsuk ovális vagy négyzetes alakúra, kinek hogyan tetszik. Érdemes sütőpapíron, vagy perem nélküli sütőtálcán nyújtani amit egyből majd be is rakhatunk a sütőbe. Szóval ha megvagyunk a nyújtással, akkor pihentessük meleg helyen (pl. a sütő mellett) fél óráig. Takarjuk le konyharuhával, vagy spricceljük meg olajsprével és fedjük le folpackkal.
  2. Ha letelt a fél óra, akkor itt-ott nyomjunk az ujjunkkal lyukakat a tésztába. A lyukakba pedig tegyünk egy-egy kb. 3 cm-es rozmaringot. Pluszban belenyomkodtam olajbogyókat is a tésztába, és végül megszórtam nagy szemű sóval.
  3. 200 fokon süssük 25 percig. Ha kivettük meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal. Kívül ropogósnak kell lennie, és frissen, még melegen a legjobb. Nagyobb darabokra vágva vagy tépve fogyasszuk sok sok vajjal a tetején. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések