2012. július 19., csütörtök

Pulyka kebab lecsós burgonyával

Javában tart a grillszezon, úgyhogy nyáron amikor csak tehetjük kint sütögetünk. De egy idő után unalmassá válnak a szokásos pácolt húsok, grillezett padlizsánok. Ezért érdemes időnként itt is újítani, hogy változatossá tegyük a grill-repertoárt. Először is egy kis helyesbítés a címmel kapcsolatban: az eredeti kebab birkahúsból készül, itt inkább a forma miatt a név. Egyébként bátran kisérletezzetek dísznó- vagy marhahússal, ill. ezek keverékével is! A lényeg, hogy ez egy nagyon egyszerű mondhatni fasírt, amit az alap hozzávalókon kívül alkalmanként lehet színesíteni. A formája miatt különleges, és ez az, ami miatt más is lesz az íze mint a pogácsa alakué. Végül, akinek nincs lehetősége grillezni, az sütőrácson, vagy egy kisebb tepsi szélére sorakoztatva is kisütheti a nyársakat. Szóval nincs kivétel, mindenkinek ki kell próbálni! :)
Az  alaprecept a BBC GoodFood 2012-es májusi számából.



Hozzávalók a kb. 12 db pulyka kebabhoz (4 személyre):

  • 1 kg darált pulykahús
  • 1 marék felaprított petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 közepes fej - 180 g vöröshagyma apróra vágva (14 g Ch)
  • 1 piros kaliforniai paprika v. kápia paprika apró kockákra vágva
  • 1 tojás
  • 4 ek. - 30 g graham liszt (20 g Ch)
  • 1 citrom reszelt héja
  • bors
  • esetleg chili
  • + citrom a tálaláshoz
  • + fa nyársak
összesen: 34 g Ch, 1 db: 2,8 g Ch


Hozzávalók a lecsós burgonyához (4 személyre):

  • 80 dkg burgonya (160 g Ch)
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • bors
  • olaj
összesen: 160 g Ch, 1 adag: 40 g Ch


A kebab hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Majd egy kisebb maréknyit veszünk belőle, és rányomkodjuk az első pálcikára. Ügyeljünk arra, hogy ne akarjunk egyszerre sokat "rátapasztani", mert különben túl nagy lesz a súly, és nem fog megmaradni rajta.  Ráadásul így jó ropogósra sül majd, és percek alatt elkészül. Folytassuk addig, amíg el nem fogy a fűszeres pulykahúsunk. Ha készen vagyunk akkor süssük ki grillen úgy, hogy közben időnként locsolgatjuk citromlével. Ha sütőben készítjük, akkor is időnként meglocsolgathatjuk, fordítani nem szükséges. Itt a a lényeg, hogy "levegőben süssük", vagyis egy kisebb tepsi peremére, keresztbe tegyük a nyársakat. Lehet természetesen a rácson is sütni, alatta egy tepsivel amibe lecsöpöghet a szaft. Amint megpirultak, készen is lesznek. Tálaláskor tegyünk minden adag mellé egy fél citromot.
A lecsós burgonyához tisztítsuk meg a krumplit, és vágjuk kör alakú szeletekre. Így tegyünk a paprikával és a paradicsommal is. Szórjunk mindent egy tepsibe, sózzuk és borsozuk, és végül locsoljuk meg egy kis olajjal. Ha a burgonya megpirult, akkor készen is vagyunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések