2012. február 15., szerda

Habanero (thai) leves

Na akkor lássuk csak. A habanero egy jellegzetes, mexikói chili paprika, ami a világ legerősebb paprikái közé sorolható. A leves fő alkotóelemei mégis a kókusztej és a curry paszta, amik pedig a thai vonalat erősítik. Na ez aztán a fúziós leves, a neve mexikói, az íze thai. Na de mindegy is, a lényeg hogy isteni és még a klasszik tyúkhúslevesnél is egyszerűbb elkészíteni. Mostanában sok levessel próbálkoztam, szeretném is felfejleszteni a repertoárt, és hangsúlyozni itt a blogon is a fontosságát. A hétköznapokban sokszor egyszerűbbnek tűnik elhagyni az étkezések elejéről, pedig egy tartalmas leves még főétel is lehet! Ezt legutóbb Kati és Tomi juttatták eszembe, akinél vendégségben jártunk, ezúton is hálás köszönet nekik ezért a remek receptért! :)


Hozzávalók 4 főre:
  • fél kg darált marhahús
  • 1 konzerv kókusztej
  • 2 ek. vörös curry paszta
    S.O.S. megoldásként készíthetünk paradicsompüré és curry fűszerkeverék felhasználásával!
    Vállalkozó kedvűeknek pedig ajánlom a házi tikka masala curry pasztát, lásd: lent.
  • 200 g zöldborsó
  • 3 közepes répa
  • 1 csomag csemege hagyma karikára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 chili paprika (Habanero), vagy szárított chili
  • 1 ¼ liter zöldségleves alaplé, vagy 1 kocka bio zöldségkocka feloldva)
  • fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva

A darált húst fűszerezés nélkül, kevés olajon megpirítjuk (nem kell ropogósnak lennie). Amíg pirul, az újhagyma fehér részét vékony karikákra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz, és együtt pirítjuk tovább. Majd 2 púpos evőkanálnyi curry pasztát hozzáadunk, átforgatjuk. Ezután jöhet a kókusztej, amit 2 percig hagyunk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk az üres zöldséglevet, majd a fél karikákra vágott répát, a fokhagymákat megpucolva egészben, és a borsót. 1 órát, kóstolás nélkül hagyjuk főni. A Habanero chili paprika közben egy teatojásban úszhat a levesben. Ezek után hozzáadjuk a csemege hagyma és a petrezselyem zöldjét, sóval és borssal ízesítjük, és 15 percig hagyjuk még főni. Minél tovább fő, annál finomabb lesz! Baguette-tel, vagy pirítóssal tálaljuk.

Házi tikka masala curry paszta: 2 gerezd fokhagyma, egy hüvelykujjnyi friss gyömbér, szárított vörös chili, 1 kk. füstölt paprika, 2 kk. garam masala, 1/2 kk. tengeri só, 2 ek. növényi olaj, 2 ek. paradicsompüré, kis csokor friss koriander, 1 ek, kókuszreszelék, 2 ek. őrölt mandula

2 megjegyzés:

  1. Épp ma reggel ment a tv-ben (a Travel channel műsorán) egy Mexikóról szóló film. És habanero-t is főztek. Ott elmondták, hogy ennek a levesnek a neve nem mexikói, hanem Java szigetére utal. (Nem figyeltem eléggé, mondták az eredeti nevet is.) Amúgy mindegy, így is, úgy is finom a leves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ez egy újabb infó, köszönöm! :) Amúgy épp a satay szószos csirkémről derült ki a legutóbb hogy nem a sokak által hitt thai, hanem a szintén indonéz konyhának köszönhetjük. Mindenesetre felkeltette az érdeklődésemet ez a konyha, mégha csak a névadója is volt ennek a szuper levesnek :)

      Törlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések