2011. március 31., csütörtök

Főzzünk gőzerővel, éttermi színvonalon!

Kezdi feladni a 25 éves szolgálatot az itthoni sütőnk. Bosszantó, mert minden kétszer annyi idő alatt sül meg és még akkor sem biztos, hogy megfelelő az állaga. Szuflé és créme brulée készítésnél ez kifejezetten hátrányos volt... Szóval a következő álmom, hogy legyen egy rendes sütőm, ezért elkezdem bújni a kínálatot. Legegyszerűbb verziónak az tűnt, ha megkérem a TeaRoom partnerét, a Lugas Konyhát, hogy ajánljanak valamit. Ekkor futottam bele a sütőbe, ami párol és gőzöl is. Gyakorlatilag mindent tud, amit az előkelő éttermi konyhák sütői, így erősen érdekelni kezdett a dolog.

Manapság mindenhol az egészséges táplálkozás fontosságáról olvasunk és minden erőmmel azon vagyok, hogy ennek én is megfeleljek. Első lépésként kidobnám pl. a fritőzömet és búcsút intenék az isteni finom zsírban sült krumplinak. Erre készülök már pár hónapja, csak hát nem megy könnyen az a búcsú, gondolom megértitek. A sokféle főzési eljárás közül a párolás lenne a legegészségesebb megoldás, hiszen ez az egyik legjobb módszer a zöldségek vitamintartalmának megőrzéséhez. És ha ezt még kombináljuk a hagyományos sütő funkcióval is, igazán fantasztikus húsokat is készíthetünk. Kívül ropogós, belül szaftos, mindezt úgy, hogy a sütési idő a felére csökken. Hmm, hát valami ilyesmit ígért ez a csodasütő. Szóval kezeket fel, kit érdekelnek a részletek???

Oké-oké, akkor tételesen, mit is tud ez a csodasütő?

  • A gőzpároló –és sütő funkciójának köszönhetően éttermi színvonalon süt-főz.
  • Mesterszakácsok által összeállított programrendszerrel rendelkezik, mely gondoskodik arról, hogy a sütési eredmény optimális legyen.
  • A készülékbe programozott receptek alapján beépített intelligens szenzorok határozzák meg, hogy pontosan mennyi ideig, mikor és mennyi gőzt kell a sütőtérbe juttatni, ezért az elkészült étel tökéletesen átsült, kívül ropogós, belül azonban szaftos marad.
  • Egyéb speciális funkciók: kelesztés, aszalás, melegen tartás.
  • A sütési idő pedig a felére csökken.
  • Összességében egészségesebb ételeket készíthetünk, éttermi színvonalon.

Ja és igen, még nem mondtam, a csodamasina neve: Whirlpool 6. érzék gőzsütő

Hát mint mondjak, komolyan elgondolkoztat egy ilyen masina beszerzése. Tudomásom szerint Magyarországon a Lugas Konyha kezdte meg először a gőzsütő értékesítését, most ráadásul akciós áron, ami még mindig nem olcsó, de ha ezért a tudásért cserébe szerintem mindenképpen jó választás. A vásárláshoz most ajándékba egy remek vacsorameghívással kedveskednek a 90 éves Lugas Buda Étteremben.

És most jön a bónusz! Isteni, egészséges és egyszerű lazacos receptajánlat a sütőhöz, avagy vegyük a gombhoz a kabátot. :)

Lazacderék rukkola ágyon

Hozzávalók:

  • 80 dkg Lazac derék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • balzsamecet
  • oliva olaj
  • 2 db paradicsom
  • 1 tálca rukkola saláta

A halat lesózzuk, borsozzuk, fokhagymával terítjük a két oldalát, majd a gőzsütőbe helyezzük. Közel hat perc alatt omlósra sütjük. A megsült lazac darabokat frissen zúzott petrezselymmel megszórjuk.

Saláta:
A rukkolát és a felszeletelt paradicsomokat egy nagyobb tányérra helyezzük, majd kb. 2-3 ek. oliva olajjal + 1 ek. olasz balzsamecettel meglocsoljuk. A kész lazacokat erre helyezzük, frissen őrölt borssal meghintjük.

Volt már szerencsétek gőzsütőhöz? Milyen tapasztalataitok vannak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések